Vertical farming - &ever

Czy handel detaliczny może zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na żywność?  Firma Viessmann dzięki uprawie pionowej (Vertical farming) zamienia sprzedawców detalicznych w rolników i tym samym odkrywa nową stronę w dziedzinie produkcji żywności.

Rolnictwo pionowe pomaga uprawiać hiperlokalną żywność w miastach we własnych sklepach detalicznych. W pionowych farmach w centrach logistycznych uprawia się sałata i zioła dla lokalnej sieci sklepów przez cały rok bez pestycydów i ryzyka nieurodzaju. Dzięki rozwiązaniom w sklepie proces wzrostu nie zatrzymuje się, dopóki sałata nie dotrze do domu konsumenta.

Vertical farming - Indoor Garden

  • Hiperlokalność

  • 60% mniejsze zużycie nawozów
  • 90% mniejsze zużycie wody
  • 0% pestycydów
  • Nie ma żadnych nieurodzajów
  • Bez marnowania lub straty składników odżywczych
  • Bogata w smak i świeżość sałata

Uprawa żywności tam, gdzie mieszkają ludzie

W rolnictwie pionowym ziemie uprawne powstają w centrach miast, gdzie przestrzeń jest ograniczona. W tych farmach sałata i warzywa uprawiane są w warstwach pionowych. W przeciwieństwie do klasycznych szklarni, sałata i zioła nie są wystawione na światło naturalne. Zamiast tego proces wzrostu odbywa się w kilku warstwach w zoptymalizowanych warunkach i przy podświetleniu światłodiodowym.


Żadnych nieurodzajów i pestycydów

Sadzonki i nie zebraną sałatę transportuje się z pionowych przestrzeni uprawnych bezpośrednio do lokalnego supermarketu. W tym procesie nie ma pośredników i nie trzeba przestrzegać łańcuchów chłodniczych. Bezpośrednia dostawa na rynek pozwala zachować naturalne składniki odżywcze sałaty i uzyskać świeży smak.


Od sklepu spożywczego do talerza konsumenta

W sklepie detalicznym warzywa wystawione są na tacach w specjalnych szafach chłodniczych firmy Viessmann. Szafy utrzymują idealne warunki, temperaturę, oświetlenie i wilgotność, dzięki czemu sałata rośnie jeszcze przez 3-4 dni. Podczas całego procesu korzenie sałatek pozostają nietknięte, żywe i rosnące.  Nawet w domu sałata nadal rośnie, zanim zostanie ścięta. Nie ma marnowania lub straty składników odżywczych. Konsumenci cieszą się z wysokiej jakości zieleni, bogatej w smak i świeżość.

Więcej informacji o firmie &ever GmbH? Prosimy o kontakt

Dr. Henner Schwarz, dyrektor zarządzający, &ever GmbH, tel. +49 171 762 194 2, email: shs@andever.de
Mark Korzilius, założyciel i CSO, &ever GmbH, tel. +49 172 4041426, email: mark@andever.de

Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o Vertical farmingVerticalfarming PL