Rosnące ceny energii elektrycznej i surowe przepisy środowiskowe sprawiają, że przejście na naturalne systemy chłodnicze staje się bardziej atrakcyjne dla wszystkich gałęzi przemysłu, w tym handlu detalicznego. Na całym świecie właściciele sklepów detalicznych wybierają naturalne czynniki chłodnicze w nowych sklepach i przekształcają istniejące systemy chłodnicze w bardziej wydajne i zrównoważone alternatywy.
W sektorze chłodniczym ograniczenia dotyczą w szczególności sektora komercyjnego, w którym UE przewiduje, że od 2022 r. Nowe urządzenia będą wykorzystywać czynniki chłodnicze o GWP poniżej 150 zarówno w małych urządzeniach z własnym agregatem (np. chłodziarki do butelek, automaty vendingowe), jak i w większych scentralizowanych systemach supermarketowych (z pewnymi wyjątkami).
Ilana Koegelenberg, kierownik ds. Rozwoju rynku shecco, przygotowała artykuł na temat naturalnych czynników chłodniczych, światowych trendów i liczb. Zamów bezpłatny egzemplarz poniżej.