Wyczyść mnie przed wyjściem ̶ Praktyki higieniczne dla profesjonalistów

15-11-2019
Hygiene cleaning hands

Pracownicy kuchni przemysłowych wiedzą, jak ważna dla ich funkcjonowania jest higiena i czystość, która obejmuje także systemy chłodnicze. W rzeczywistości higiena i czystość mają kluczowe znaczenie dla zdrowego, nowoczesnego życia. Odgrywają one fundamentalną rolę w komercyjnym chłodzeniu każdego profesjonalnego środowiska, niezależnie od tego, czy jest to kuchnia dla smakoszy, urządzenie dla kwiaciarni czy chłodnia.

Na blogu zagłębimy się w najczęstsze problemy i najlepsze praktyki dotyczące higieny dla profesjonalistów pracujących w pobliżu kuchni, chłodni, komór i urządzeń chłodniczych.

Hygiene man in cold room

Nie bez powodu nazywane są najlepszymi praktykami

Regularnie przeprowadzana konserwacja i czyszczenie to najlepsza praktyka w działalności Twojej firmy. Dzieje się tak dlatego, że jeśli jest przeprowadzana w określony sposób i w odpowiednim czasie, może uchronić przed poniesieniem dodatkowych kosztów, takich jak awarie urządzeń chłodniczych, zmarnowane produkty i utraceni klienci - z których każdy może być źródłem poważnych problemów, niekiedy trudnych do pokonania. Rutynowy program konserwacji i czyszczenia prowadzi również do zwiększenia wydajności i dłuższej żywotności urządzeń chłodzących, co pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze w perspektywie długoterminowej.

Przejście od procesu do nawyku

Bezpieczeństwo żywności to element, który wymaga uważności i poświęcenia. Warto zaznaczyć, że utrzymanie w czystości urządzeń chłodniczych to coś więcej niż tylko błyszczące powierzchnie zewnętrzne. W rzeczywistości, jeśli nie zostaną utrzymane odpowiednie warunki sanitarne i temperatury, istnieje ryzyko wzrostu mikroorganizmów, które negatywnie wpływają na bezpieczeństwo i jakość produktów spożywczych.

Hygiene shop lady

Wskazówki dotyczące czyszczenia urządzeń chłodniczych

Urządzenia Viessmann zostały zaprojektowane z myślą o łatwym czyszczeniu, mają gładkie powierzchnie i wiele wyjmowanych części. Przed czyszczeniem należy upewnić się, że urządzenie jest odłączone od zasilania, szczególnie jeśli myjemy wszelkie elementy elektryczne. Co więcej, pamiętaj, że nie jesteśmy w stanie podać niezawodnej instrukcji dotyczącej czyszczenia, ponieważ zależy to całkowicie od użytkowania, warunków i lokalizacji twoich urządzeń.

  • Utrzymuj urządzenia w czystości, opróżniając półki i wycierając je wilgotnym ręcznikiem i łagodnym detergentem w płynie (nietoksyczny, pH 6-8).
  • W urządzeniach ze zintegrowanymi agregatami wewnętrznymi wyczyść skraplacze, aby zachować optymalną wydajność wymiany ciepła. Odkurz żeberka skraplacza i sprawdź, czy przestrzenie między żebrami nie są zatkane.
  • Wytrzyj drzwi urządzenia wilgotną szmatką i osusz za pomocą ściągaczki; unikaj używania produktów zawierających alkohol, amoniak lub substancje ścierne podczas czyszczenia szklanych drzwi, ponieważ takie produkty mogą osłabić mocowanie klamki i uszkodzić szklaną powierzchnię.
  • Używaj specjalnych profesjonalnych środków czyszczących, szczególnie do powierzchni ze stali nierdzewnej.

Podsumowując

Te wskazówki pomogą ci zachować wysoki poziom higieny i bezpieczeństwa żywności, co z kolei przedłuży świeżość produktów - co jest dobre dla biznesu!


Higiena w chłodniach i zamrażarkach - badanie, w jaki sposób niemieccy inspektorzy żywności stawiają czoła wyzwaniu

Niedawno przeprowadziliśmy ankietę, w której przepytaliśmy niemieckich inspektorów żywności, aby dowiedzieć się, jakie zauważają problemy dotyczące higieny w kuchniach komercyjnych i jak my, jako producent, możemy wspierać przemysł.

Zamów własną kopię za pomocą poniższego formularza kontaktowego.

Tak, chciałbym otrzymać kopię ankiety higienicznej firmy Viessmann.