Rozważania dotyczące wyboru komór chłodniczych powinny zaczynać się od środowiska oraz ich lokalizacji - mówi Jim Whelan, Dyrektor ds. Międzynarodowych jednostek biznesowych w firmie Viessmann Systemy Chłodnicze.
Na przykład, czy sklep będzie zlokalizowany wewnątrz, czy na zewnątrz? Umieszczenie chłodni na zewnątrz budynku jest świetną opcją, jeśli przestrzeń wewnętrzna jest ograniczona. Lokalizacja wpływa również na temperaturę otoczenia, przewodność cieplną i poziom izolacji wymaganej dla ścian, mówi Jim Whelan. Ponadto żywność wysokiego ryzyka, gdzie higiena ma kluczowe znaczenie, będzie wymagała przechowywania w chłodni z bardziej zaawansowanymi uszczelnieniami, aby wyeliminować zanieczyszczenia i zachować sterylność. Komory chłodnicze firmy Viessmann mają zachodzące na siebie profile między ścianami, aby uniknąć użycia silikonu, kontynuuje Jim Whelan.
Właściwie uszczelniona komora to eliminacja skażenia bakteriami, szkodnikami i innymi źródłami - nie wszyscy dostawcy chłodni są tak świadomi zdrowia i bezpieczeństwa, ostrzega Jim Whelan.