Łatwe połączenie podłogi w chłodni w porównaniu z konwencjonalnymi podłogami

10-03-2021
Im Gärtlein Bayreuth

Są to największe zagrożenia higieniczne w kuchniach komercyjnych: fugi, szczeliny i inne małe zakamarki, w których może gromadzić się brud, woda i bakterie. We wnętrzu komór chłodniczych firmy Viessmann ryzyko to zostało zredukowane dzięki doskonałemu pakietowi higienicznemu. Standardowe zachodzące na siebie elementy podłogowe, a także zachodzące na siebie elementy ścian ułatwiają czyszczenie wnętrza chłodni. W ten sposób brud i bakterie nie mają szansy się gromadzić. Długotrwała antybakteryjna powłoka proszkowa SmartProtec® zmniejsza liczbę bakterii i grzybów w trudno dostępnych miejscach oraz między cyklami czyszczenia. Ale co z zewnętrzną częścią chłodni?

Unikaj zagrożeń higienicznych dzięki precyzyjnemu połączeniu komory chłodniczej z otaczającą podłogą

Szczególnie ważne jest prawidłowe mocowanie do podłóg kuchennych. Nieprawidłowe połączenie i uszczelnienie oraz zaniedbana konserwacja szybko tworzą szczeliny, przez które woda, środki czyszczące lub inne płyny mogą wnikać i trwale uszkadzać ściany chłodni. Wilgoć stanowi doskonałą pożywkę dla rozwoju bakterii i grzybów. Prawidłowo wykonana instalacja chłodni w kuchniach przemysłowych jest absolutnie konieczna, aby zminimalizować zagrożenia higieniczne i wydłużyć żywotność produktu. Wspólnie z naszymi kolegami z Sopro Bauchemie GmbH stworzyliśmy dla Ciebie kompetentne, łatwe do zrozumienia instrukcje.

Na co należy zwrócić uwagę podczas montażu chłodni w kuchni?

Szczegółowy plan procesu uszczelniania i łączenia gwarantuje, że w późniejszym czasie nie pojawią się żadne większe problemy. Przestrzeń wokół chłodni musi być dobrze przygotowana do wykonania połączeń.

W podstawie, w dolnej części chłodni TectoCell, wylewkę należy przyciąć pod kątem do komory. Sekcja o gładkich krawędziach zapewnia wystarczająco dużo miejsca na właściwe, szczelne uszczelnienie. Po zagruntowaniu krawędzi jastrychu połowę taśmy uszczelniającej przykleja się do fazowanej krawędzi jastrychu, drugą połowę przykleja się do oczyszczonej ściany chłodni.

Ważne jest, aby zachodziło na siebie co najmniej 5 cm taśmy uszczelniającej, aby płyny nie przedostały się do elementów chłodni.

Prawidłowe i ostateczne uszczelnienie podłogi i obszaru chłodni

"Powierzchnie jastrychu i podłoże chłodni należy następnie całkowicie pokryć materiałem uszczelniającym, najlepiej żywicą reaktywną. Dopiero wtedy można włożyć paski izolacyjne między podłogę a chłodnię w celu skompensowania różnic w obciążeniu. Otwarta przestrzeń jest następnie ponownie wypełniana, najlepiej wysokiej jakości materiałem budowlanym, który nie wchłania wilgoci nawet przez długi czas.

W celu pewnego uszczelnienia połączenia chłodni z podłogą zalecamy użycie sznura wypełniającego. Ten kord wypełniający zapobiega późniejszemu powstawaniu pęknięć w uszczelce z powodu szczeliny dylatacyjnej. Wreszcie, dylatacja jest uszczelniona wysokiej jakości silikonem i musi być regularnie sprawdzana i wymieniana w razie potrzeby."

Szczególny nacisk położono na obszar drzwi i cokoły

Konstrukcja podłogi przed chłodnią musi być absolutnie równa, w przeciwnym razie woda może z czasem spływać do chłodni i powodować gromadzenie się cieczy. Podczas układania płytek ostatnie 1-2 rzędy płytek przed wejściem można układać pod niewielkim kątem, aby ułatwić odpływ płynów z chłodni.

W przypadku mocowania listew przypodłogowych do samej chłodni firma Viessmann zaleca stosowanie elementów ściennych z adapterem do płytek. Adapter do płytek oznacza, że ​​ściany TectoCell są zwężane w odpowiednich punktach, dzięki czemu możliwe jest równe połączenie płytek bazowych. W tym celu najniższa część ściany chłodni jest węższa niż górna część.

Powierzchnie jastrychu i podłoże chłodni należy następnie całkowicie pokryć materiałem uszczelniającym, najlepiej żywicą reaktywną. Dopiero wtedy można włożyć paski izolacyjne między podłogę a chłodnię, aby skompensować różnice w obciążeniu. Otwarta przestrzeń jest następnie ponownie wypełniana, najlepiej wysokiej jakości materiałem budowlanym, który nie wchłania wilgoci nawet przez długi czas.

Prawidłowe i ostateczne uszczelnienie podłogi i obszaru chłodni

Podsumowując: aby zagwarantować długie i bezawaryjne użytkowanie komór chłodniczych TectoCell w kuchniach przemysłowych, niezbędne jest prawidłowe, higieniczne połączenie z otaczającą podłogą. Odpowiednia i dobrze uszczelniona nasadka zapewnia łatwe czyszczenie i chroni elementy chłodni przed stojącą wilgocią oraz gromadzeniem się bakterii i grzybów. Po prawidłowym podłączeniu wymagane jest jedynie regularne serwisowanie i już nic nie stoi na przeszkodzie długiej żywotności naszego rozwiązania chłodniczego!

Hygiene-in-kitchen.jpg
Siebenquell GesundZeitResort

Czy jesteś zainteresowany naszymi chłodniami TectoCell lub masz konkretne pytanie dotyczące tego tematu? Skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy!