Aż 13%* światowej produkcji żywności jest marnowane z powodu braku chłodzenia

07-10-2020
Food waste

Jak byś się czuł, gdyby co dziesięć dni wynik twojego dnia pracy był automatycznie wyrzucany do kosza, bez względu na to, co osiągnąłeś tego dnia? Marnowanie żywności to temat nam wszystkim znany, ale rozmiar problemu nigdy nie przestaje zaskakiwać. Każdego dnia i każdego roku w tym procesie traci się oszałamiające 13% produkcji żywności.

Marnowanie żywności prowadzi do czegoś więcej niż tylko utraty żywności. Prowadzi to do utraty innych cennych zasobów, takich jak praca, elektryczność i woda, nie wspominając o czasie. Skala i zasięg problemu sprawia, że ​​utrata żywności to nie tylko problem społeczny, ale także problem produktywności biznesu. . W tym niezwykle konkurencyjnym świecie, napędzanym małymi marżami i procesami, ta niekontrolowana strata jest czymś, czego nie powinniśmy tolerować. Żadna nowoczesna firma z branży spożywczej nie powinna pozwolić sobie na utratę znacznej części produkcji żywności i biznesu na rzecz niekontrolowanych odpadów.

Łańcuch chłodniczy może albo spowolnić, albo umożliwić rozwój organizacji, dlatego decyzje rozwojowe związane z łańcuchem chłodniczym firmy powinny zostać przesunięte bliżej strategicznego rdzenia firmy.

Z perspektywy globalnej inwestowanie w łańcuch chłodniczy to inwestycja w ratowanie życia. Marnotrawstwo żywności jest szczególnie wysokie w krajach rozwijających się, ponieważ w tych krajach brakuje urządzeń chłodniczych. Dzięki nowoczesnym procesom chłodniczym moglibyśmy nakarmić 950 000 000 więcej ludzi na całym świecie.*

Zrównoważony rozwój znajduje się w centrum programu biznesowego każdej branży. Wszystkim z nas pracujących w branży chłodniczej dajemy realną szansę na pozostawienie trwałego i etycznego śladu w życiu ludzi. Nakarmienie prawie miliarda ludzi byłoby imponującym przykładem zrównoważonego rozwoju etycznego i ekonomicznego.

Każdy z nas indywidualnie może wykonać swoją część, ale jako profesjonaliści możemy więcej. Ale czy my, jako branża, zrezygnowaliśmy, czy też robimy wszystko, co w naszej mocy, aby rozwiązać problem lokalnie, a nawet w skali globalnej? W firmie Viessmann pokładamy ogromną wiarę w Ciebie, naszych klientów i całą branżę, aby uczynić wielką różnicę. Dzięki know-how, inteligentnym innowacjom i zasobom, które razem mamy w zasięgu.

Bezpieczeństwo żywności i marnowanie żywności to nierozłączny duet, jeśli chodzi o sprostanie większemu wyzwaniu. W dzisiejszym świecie kupujący są bardziej wymagający niż kiedykolwiek. Chcą kupować świeże produkty, a także bardzo interesują się pochodzeniem żywności. Lokalna żywność staje się coraz bardziej popularna. A z punktu widzenia łańcucha chłodniczego, im bliżej znajduje się żywność, tym mniej jest punktów, w których łańcuch chłodniczy może zostać przerwany.

Jak zatem w swoim codziennym życiu zadbać o łańcuch chłodniczy, poprawić bezpieczeństwo żywności, ograniczyć marnowanie żywności i zadbać o to, aby zapasy żywności pozostały świeże? Czyszczenie i regularny serwis przedłuża żywotność urządzeń chłodniczych, a także produktów spożywczych. Jeśli chcesz przeczytać więcej na ten temat, podzieliliśmy się kilkoma wskazówkami na naszym blogu o higienie.

Oprócz czyszczenia i serwisowania sprzętu, higiena żywności, taka jak poziom temperatury, musi być ściśle monitorowana. Ważne jest, aby zapewnić płynny przebieg operacji bez podejmowania ryzyka, które może spowodować znaczne straty. Sklepy i zakłady gastronomiczne mogą używać zdalnego monitorowania do kontrolowania temperatury produktów i wydajności sprzętu w celu utrzymania nieprzerwanego łańcucha chłodniczego. Przeczytaj więcej o naszym narzędziu do zdalnego monitorowania w sklepie w Usługach cyfrowych.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób Viessmann Refrigeration przyczynia się do bezpieczeństwa żywności i nierozerwalnego łańcucha chłodniczego w celu zmniejszenia marnotrawstwa żywności, skontaktuj się z naszym zespołem sprzedaży i porozmawiajmy!

*) Źródło: IIR - International Institute of Refrigeration „The Role of Refrigeration in Worldwide Nutrition”, marzec 2020.

Jak możemy ci pomóc?